Eh,buasirku mengecut?

Wednesday, May 17, 2017

Buasir? Diam tak diam ada yang mengalami buasir tanpa disedari. Buasir ialah keadaan di mana salur darah vena membengkak pada bahagian bawah rektum dan dubur.Jenis-jenis buasir

1. Buasir dalaman

Salur darah vena yang bengkak pada bahagian lapisan dalam rektum. Simptom yang ditunjukkan seperti pendarahan selepas membuang najis,terasa seperti sesuatu terkeluar dari dubur selepas membuang. Pada kebiasaannya ia boleh hilang sendiri atau menolak ke dalam.

2. Buasir luaran

Salur darah vena di bahagian bawah kulit luar dari dubur. Penderita buasir jenis ini akan berasa sakit, berdarah, gatal atau bengkak semasa membuang air besar. Kesakitan yang dirasai berbeza-beza bagi setiap penderita.


Sebab buasir terjadi

  • kehamilan
  • sembelit
  • berat badan berlebihan
  • berdiri dalam jangka masa yang lama
  • sering mengangkat beban yang berat

Serius!!

Anda digalakkan untuk mendapatkan nasihat doktor sekiranya berlaku pendarahan semasa atau selepas membuang air besar.

Bukan apa, bimbang-bimbang lain pula yang terjadi contohnya seperti kanser usus. Sebab itu, penting untuk mendapatkan nasihat doktor agar dapat dipastikan bahawa pendarahan yang berlaku adalah disebabkan buasir dan bukan penyakit serius yang lain.

Lagi bacaan lanjut tentang buasir.

Vivix untuk buasir

Salah satu kandungan Vivix iaitu buah elderberry mengandungi serat yang tinggi. Serat memainkan peranan penting dalam sistem pencernaan manusia.Testimoni Vivix untuk buasir


Vivix membantu masalah penghadaman
Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan,

♥NOORASMAH KARIM ♥019-7399253
http://antioksidan.wasap.my/Pengedar Vivix Anda 

 Atau klik gambar untuk beli sendiri Vivix anda:


You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram