Bahaya Bahan Kimia Aktif dalam Bahan Pencuci

Monday, December 05, 2016


Ini kisah benar tentang penggunaan bahan peluntur pakaian kepada wanita hamil.

Wanita ini dahulunya bekerja sebagai pembekal kurma. Kurma tidak tahan lama dan mudah rosak. Maka, suaminya meminta supaya kurma yang rosak dibuang dan bekasnya direndam dengan klorox. Ketika itu dia sedang hamil 2 bulan. Bekas itu direndam dengan tujuan untuk membersihkan kulat-kulat dan digunakan semula. Sisa air rendaman pula digunakan untuk mencuci lantai bilik air.

Seminggu berlalu, wanita itu kerap pening, muntah dan sakit perut yang teramat sangat. Apabila dibawa ke hospital, doktor mengesahkan kandungannya sudah lama mati dan membusuk di dalam rahim. Dia terpaksa mencuci rahim bagi mengeluarkan janin yang sudah meninggal dunia. Kukunya menjadi kecut dan lebam menunjukkan tanda keracunan.

Bagi kita, klorox memang memudahkan rutin harian kita. Namun, dalam tak sedar kita dah merosakkan organ dalaman kita. Apatah lagi jika merendam baju, mencuci lantai dan sebagainya. Sudah tentu kita tak nampak partikel-partikel halus meresap masuk ke dalam kulit dan memasuki aliran darah pula.

Sebab itu saya bertukar kepada Basic H pencuci serbaguna untuk kegunaan seisi rumah. Kandungannya daripada minyak jagung dan kelapa yang lebih mesra alam dan selamat.

Jom tukar.

#liveamazing
#jomsihat
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#tsunamishaklee

Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, 
♥NOORASMAH KARIM ♥019-7399253

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram