Susu merudum apabila ibu mula bekerja

Friday, September 16, 2016

Tamat tempoh berpantang susu ibu mula merudum...
============================================

Pernah tak berlaku kepada ibu-ibu yang tamat tempoh berpantang dan mula bekerja semula lepas tu susu jadi merudum?

Nak tahu tak kenapa?
Antara faktor penyebab:
1. Makan tak seimbang
2. Tak memenuhi demand vs supply
3. Terlalu letih bekerja dan menguruskan rumahtangga

Macam mana nak buat?
Paling penting makan kena seimbang. Bukan sahaja memenuhi piramid makanan malah kena ikut masa juga. Makan dalam kuantiti yang kecil tetapi kerap.

Apabila mula bekerja, pasti dah siap-siap stok susu perahan kan? Begitu juga semasa bekerja kena juga gunakan konsep demand vs supply. Payudara perlu kerap dikosongkan umpamanya seperti kita bersama dengan bayi.

Walau sesibuk manapun bekerja, mesti ada waktu untuk berehat. Manfaatkan waktu rehat di tempat kerja dengan optimum. Jangan bawa pulang tugasan ke rumah. Pastikan dapatkan tidur yang cukup.

Tapi itu sahaja tidak cukup. Sememangnya kita memang memerlukan makanan tambahan khususnya bagi para ibu yang menyusu.

5 vitamin yang mesti AMBIL bagi ibu menyusu:
VITALEA
BCOMPLEX
VITA C SR
ALFALFA
ESP

Kenapa mesti ambil 5 ini?
Vitalea- multivitamin. Diet dari pemakanan sahaja tak mencukupi khasiatnya.
Bcomplex- ibu menyusu yang bekerja mudah stres. BComplex bantu legakan tekanan
Vita C - meningkatkan imuniti tubuh
Alfalfa- Umpama kacip fatimah; milk booster dan menyingkirkan toksin dalam badan
ESP - sumber tenaga untuk ibu di samping untuk kecantikan

Mudah-mudahan bermanfaat kepada para ibu menyusu yang bekerjaya!

#tsunamishaklee #tsteam3




Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui: ♥NOORASMAH KARIM
♥SMS :019-7399253

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram