Kanser Rahim Buat Ramai Wanita Gerun

Monday, February 08, 2016

Pengenalan Tentang Kanser Rahim


Perkataan 'kanser' ternyata menggerunkan bagi individu yang didiagnos dengan penyakit tersebut.

Rahim merupakan organ reproduktif yang menyediakan tempat untuk tumbesaran janin. Organ ini terdiri daripada bahagian badan ( uterine body) dan juga bahagian pangkal rahim ( cervix).Kanser rahim pula merujuk kepada kanser yang terjadi pada bahagian badan rahim. Terdapat dua bahagian utama pada badan rahim iaitu selaput dinding rahim atau disebut endometrium dan dinding rahim.Simptom kanser rahim 

 • Pendarahan yang banyak
Bagi wanita yang telah menopaus, pendarahan selepas menopaus dianggap biasa dan ramai yang tidak mengendahkan akan hal ini. Pendarahan yang berlaku selepas menopaus ini merupakan tanda- tanda awal kanser rahim.

 • Haid yang banyak dan berpanjangan melebihi biasa
Sesetengah golongan wanita mengalami haid yang tetap dan teratur manakala terdapat juga sebahagian wanita yang mengalami haid yang tidak teratur malahan banyak dan berpanjangan lebih daripada biasa. Jika ini berlaku khususnya bagi wanita yang lebih muda, buat pemeriksaan agar rawatan pencegahan dapat dilakukan. 

 • Gangguan hormon yang tidak seimbang seperti PCOS 
Hormon estrogen memainkan peranan penting untuk pembentukan dan penebatan dinding rahim. Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan pembentukan sel kanser. PCOS juga menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang menimbulkan implikasi seperti tumbuh bulu yang lebat.

 • Pengeluaran cecair faraj
Cecair yang likat dan disertai dengan tompok darah perlu segera mendapat pemeriksaan doktor.

 • Sakit ketika hubungan intim 
Kanser boleh menyekat laluan faraj dan bukaan uterus menyebabkan dinding rahim rapuh dan runtuh ketika hubungan intim akibat geseran.

 • Sakit di bahagian belakang dan bawah abdomen 
Tisu yang berkembang secara besar-besaran boleh menyebabkan tekanan pada bahagian belakang atau bawah abdomen. Ketidakselesaan yang dirasa umpama hamil pada lewat trimester. Segera dapatkan pemeriksaan jika didapati bahagian abdomen lembut dan kembung.

Rawatan Yang Diperlukan 

Rawatan yang dilakukan bergantung pada tahap kanser tersebut. Antaranya seperti pembedahan sama ada pembuangan rahim atau membuang nodus limfa bagi mengelakkan sel merebak. Terapi radiasi, kemoterapi dan juga terapi hormon dilakukan bergantung pada kesesuaian. Cuba dapatkan pandangan kedua untuk rawatan yang diperlukan kerana setiap doktor mempunyai pandangan yang berbeza-beza untuk pelan rawatan yang terbaik.

Rawatan Alternatif Buat Pesakit Kanser Rahim

Suplemen Shaklee hanyalah asbab untuk membantu mereka yang mempunyai masalah kesihatan terutama pesakit kanser. Suplemen seperti Vivix dan Nutriferon hanya membantu meningkatkan tahap kesihatan pesakit dalam proses pemulihan semasa rawatan doktor.

Nutriferon 

Diperbuat daripada ramuan utama sepet ekstrak biji labu, biji plantago, Pop honeysuckle Jepun dan bunga safflower yang menjalankan fungsi utama dalam meningkatkan pertahanan badan.

Nutriferon bertindak dengan cara:

Mekanisme Tindakan Nutriferon yang menghasilkan Interferon 


 1. Mengukuhkan Sistem Imun dalam masa 3 hari – Ianya adalah satu-satunya interferon semulajadi didunia. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu merangsang dan mempertingkat secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh : T-cells, B-cells dan makrofaj.
 2. Melawan Kanser dan Tumor – Interferon semulajadi mengandungi poliksakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kanser. Selain dari itu, ia juga mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi.
 3. Formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran makrofaj untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman. Justeru itu sel-sel akan menjadi lebih sihat.

Vivix
 
Resveratrol bertindak untuk Manfaat Kesihatan yang Optimum 


Bahan-Bahan dalam VIVIX seperti resveratrol dan asid elagik bertindak memperbaiki seawal peringkat DNA lagi. Sebab itulah, VIVIX mampu membantu pesakit kanser.
 • Dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutamanya selepas pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau rawatan perubatan lain.
 • Dapat membantu menghadapi kesan sampingan rawatan dengan lebih baik dan peluang sembuh dengan lebih baik.
 • Dapat meningkatkan sistem imun / ketahanan badan bagi membolehkan anda melawan kanser.


Testimoni Vivix Untuk Kanser Rahim 


Peringatan untuk pembaca bahawa testimoni penggunaan produk Shaklee hanya sebagai makanan tambahan oleh pesakit dan disertai dengan rawatan perubatan.


Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui: ♥NOORASMAH KARIM ♥SMS :019-7399253

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram