Panduan Cara Pernafasan Ketika Bersalin

Friday, November 28, 2014

PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN Asma El Kareem | Trusted Independent Distributor | 019-7399253 | 014-2069522

Usia kehamilan kini memasuki 22 minggu. Berbaki 18 minggu lagi..in sha Allah semoga selamat dan baik-baik sahaja. Walaupun dah tiga kali bersalin, tapi macam tak pernah nak ambil Port sangat pasal teknik pernafasan semasa bersalin. Alhamdulillah sungguhpun begitu, Allah permudahkan semasa proses bersalin. Lepas tu semua dapat ilmu on-the-spot waktu nak bersalin. Pernah lah baca tapi tak terbuat semua. (Jangan contohi sikap seperti ini!!)Bagi ibu-ibu baru, jangan berasa takut. Saya juga pernah alami perasaan itu tapi sebenarnya "mindset" kita. Sebab itu kita perlu berfikiran positif. Melatih minda di bawah sedar kita membantu mengatasi perasaan takut dan sakit itu.

Jangan mudah terpengaruh dengan cerita orang lagi-lagi drama televisyen. 

Perkongsian ini dipetik dari BabyCenter.com.my

Bagaimanakah pernafasan membantu semasa kelahiran?

Pernafasan beritma semasa proses kelahiran dapat memaksimakan jumlah oksigen yang sedia digunakan oleh anda dan bayi. Teknik-teknik pernafasan juga boleh membantu anda menangani kontraksi.

Apabila anda berasa tertekan dan ketakutan, pernafasan anda akan menjadi lebih pendek dan deras. Bahu anda akan tertarik ke atas ke arah telinga dan, pada masa yang sama leher dan otot bahu anda berasa tertekan dan tegang. Jika anda terus panik, anda akan mula bernafas keterlaluan,  menyedut udara ke dalam paru-paru dan menghembus nafas secara tercungap-cungap.

Pernafasan dalam keadaan panik mengurangkan jumlah oksigen yang diambil untuk badan anda dan bayi. Anda akan berasa pening dan hilang kawalan. Jari-jari rasa semut-semut dan mulut terasa kebas. 

Semua ini adalah reaksi normal terhadap situasi yang penuh stres atau yang menakutkan. Ini adalah normal, tetapi badan anda tidak boleh berterusan begini tanpa menjadi letih. Semasa kelahiran, anda mesti menyimpan tenaga anda seberapa banyak yang boleh. Anda juga mahu membekalkan oksigen yang secukupnya kepada bayi anda untuk membantunya menghadapi stres semasa dilahirkan. Pernafasan beritma boleh membantu dalam perkara ini. 

Corak pernafasan untuk kelahiran

Tutup mata anda seketika dan tumpukan kepada pernafasan anda. 

Perhatikan bagaimana pernafasan anda mempunyai ritmanya sendiri. Anda akan sedar bahawa semasa menarik nafas anda berhenti seketika sebelum anda menghembus nafas keluar. Hembusan nafas keluar sama tempoh dan kedalamannya dengan tarikan nafas masuk. Anda berhenti seketika sebelum paru-paru anda menarik nafas masuk sekali lagi. 

Kekalkan ritma pernafasan ini. Jangan biarkan tarikan nafas menjadi lebih panjang daripada hembusan. Dalam keadaan apa sekalipun, hembusan nafas sepatutnya lebih panjang daripada tarikan nafas. 

Adalah normal apabila anda sedang mengalami kontraksi, anda akan bernafas dengan lebih pendek dan cetek. Ini tidak salah selagi pernafasan anda tidak menjadi lebih deras, dan bertukar menjadi pernafasan panik. 

Teknik pernafasan mudah

Latihan teknik-teknik relaks semasa hamil dapat membantu anda menggunakannya dengan efektif semasa proses kelahiran. Cubalah teknik-teknik pernafasan berikut:


  • Fikirkan perkataan "relaks". Ia mempunyai dua suku kata, "re" dan "laks". Cuba latihan ini. Semasa anda menarik nafas, fikirkan "re" dan semasa anda menghembus nafas, fikirkan "laks". Jangan biarkan minda anda merayau; sebaliknya tumpukan kepada meyebut perkataan "relaks" berulang-ulang selaras dengan pernafasan anda. Semasa anda menghembus nafas, cuba lepaskan sebarang tekanan dalam badan anda. Fokus kepada otot yang anda tahu akan tegang apabila anda stres. Setiap kali anda menghembus nafas, ingatlah: "laaaks". Fokuslah kepada hembusan nafas: tarikan nafas akan berlaku dengan sendirinya!
  • Atau anda boleh cuba mengira apabila bernafas. Semasa anda menarik nafas, kira sehingga tiga atau empat dengan perlahan (atau sebarang nombor yang anda mahu) dan semasa anda menghembus nafas keluar, kira juga sebanyak tiga atau empat kali lagi. Anda akan dapati bahawa adalah lebih selesa mengira tiga kali untuk tarikan nafas dan empat kali untuk hembusan nafas. 
  • Cuba bernafas melalui hidung anda dan hembus melalui mulut anda. Hembus nafas melalui mulut dengan lembut. Tarik nafas melalui hidung anda dan hembus melalui mulut. Ramai wanita akan dapati bahawa membuat bunyian semasa menghembus nafas seperti "Oooooooh" atau "Aaaaaah" amat membantu mereka. Di antara kontraksi, minum sedikit air untuk mengelakkan mulut anda menjadi kering. 

Sokongan semasa pernafasan

Adalah satu perkara yang sangat sukar untuk mengekalkan pernafasan beritma anda di samping relaks setiap kali anda mengalami kontraksi yang menyakitkan; anda berasa letih dan perlahiran itu seakan-akan tiada penghujungnya. Pada masa inilah ianya penting untuk mendapatkan sokongan rakan kelahiran anda. Rakan kelahiran anda dapat membantu mengekalkan kestabilan pernafasan anda dengan bernafas bersama anda. 

Anda perlu memandang mata rakan kelahiran anda dan dia perlu memegang tangan anda atau meletakkan tangannya di atas bahu anda sambil bersandar dengan lembut. Anda boleh mengikut corak pernafasannya semasa dia menarik nafas melalui hidung dan menghembus nafas ke muka anda dengan lembut. 

Praktikkan ini semasa kehamilan. Pada mulanya, ia akan berasa pelik dan kedua-dua anda akan berasa kurang selesa. Walau bagaimanapun, bernafas cara bersama amat membantu semasa dalam pelahiran, terutama sekali apabila anda berasa anda tidak berdaya lagi. 

Bernafas dan meneran

Semasa fasa kedua pelahiran, anda akan menolak bayi anda keluar. Ramai wanita yang menahan nafas dan meneran sepanjang mana yang boleh. Kaedah ini kini tidak digalakkan kerana tiada bukti yang menunjukkan bernafas dan meneran dalam cara ini berfaedah bagi anda dan bayi, dan ia juga mungkin meningkatkan risiko koyakan. 

Pengajar kelahiran bebas yang juga pakar BabyCenter iaitu Jennifer Hor, mencadangkan kaedah-kaedah berikut:
  • Tarik nafas dalam-dalam apabila kontraksi bermula.
  • Bernafas atau hembus nafas perlahan-lahan ketika anda meneran.

Kaedah ini dapat mengelak daripada tekak anda rosak dan memastikan anda mengekalkan corak pernafasan yang sihat, dan seterusnya anda dapat meneran dengan efektif.

Turuti naluri anda dan teran seberapa banyak kali setiap kontraksi sebanyak mana yang anda rasa baik. Anda mungkin dapati bahawa anda rasa hendak meneran sedikit tiga hingga lima kali bagi setiap kontraksi, dengan mengambil nafas beberapa kali di antaranya.

Bagaimana jika saya mengambil epidural?

Sekiranya anda telah diberikan suntikan epidura, anda digalakkan untuk menunggu sekurang-kurangnya satu jam mulai masa serviks anda terbuka sepenuhnya sebelum mula meneran, kecuali jika kepala bayi telah jelas kelihatan atau jika anda rasa keinginan yang kuat untuk meneran.

Jika anda masih tidak dapat merasa bila masanya untuk menolak, tariklah nafas apabila bidan atau doktor memberitahu anda bahawa kontraksi telah bermula. Semasa anda menghembus nafas keluar, fokuskan kepada kepala bayi anda di antara kaki anda dan teruslah meneran dan menolak. 

Bernafas dan bukan meneran

Kadang-kala wanita akan terasa mahu meneran sebelum serviks mereka mengembang sepenuhnya. Dalam kes ini, doktor anda akan meminta supaya anda jangan meneran untuk memberikan masa kepada serviks anda untuk mengembang. Ini adalah perkara yang amat sukar! 

Anda boleh membantu dengan berlutut dengan kaki dan tangan anda, punggung anda di arahkan ke atas dan pipi anda di atas lantai. Apabila kontraksi bermula, berikan empat nafas pendek, diikuti dengan empat lagi nafas pendek dan seterusnya. 

Anda juga boleh berulang menyatakan dengan tegas frasa "Saya tidak mahu meneran" di dalam kepala anda sambil bernafas pantas. Antara kontraksi, bernafaslah dengan normal. 

---------------------------------------------------------------------------------
Bolehlah kita sama-sama mencuba latihan pernafasan ini. Andai tiba saat kontraksi, banyakkan berzikir dan sentiasa membaca doa ini :

(Bahawasanya, tiada Tuhan yang patut disembah melainkan Engkau, Maha Suci Engkau. Sesungguhnya aku adalah termasuk  orang-orang yang zalim ~ Surah Al-Anbiya': 87.)

Amalkan membaca surah Maryam sepanjang kehamilan dan mengamalkan makan kurma dalam bilangan ganjil. Di samping itu, perbanyakkan berselawat dan surah al-Fatihah. Selalu memohon maaf kepada suami dan meminta redha suami. Tanamkan keyakinan kepada Allah yang membantu untuk memudahkan urusan bersalin.

Dapatkan sendiri dengan pembelian melalui kredit/debit:

Set hamil
Set pantang


Bagi anda yang ingin mendapatkan HARGA AHLI Klik CARA JADI AHLI SECARA PERCUMA dan DAFTAR SHAKLEE dengan segera!

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **


Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:
♥Shaklee ID 964127
♥NOORASMAH KARIM
♥Contact :019-7399253
♥SMS/WhatsApp : 014-2069522
♥FB Page:
Ibusrikandi
Pengedar Vitamin Seremban
♥Email : nash_gal@yahoo.com

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram