Suplemen: Perlukah untuk Kanak-kanak?

Friday, September 19, 2014

PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN Asma El Kareem | Trusted Independent Distributor | 019-7399253 | 014-2069522

Wajarkah kanak-kanak diberi suplemen? Sejak Shaklee menjadi viral, ramai beranggapan bahawa suplemen untuk kanak-kanak adalah tidak patut!!

Sebenarnya amalan suplemen di kalangan kanak-kanak bukan mutakhir ini sahaja kerana sewaktu kecil dahulu ibu saya sendiri telah menyuapkan saya dengan Haliborange, kemudian bertukar kepada Scott's Emulsion. Ibu tahu keperluan kami adik-beradik kerana kami ketika itu tidak gemar memakan sayuran dan buah pun memilih.

Pengambilan suplemen juga sebenarnya dan sepatutnya mengambil kira jumlah nutrien yang diperlukan oleh anak-anak. Sekiranya seorang ibu mampu menyediakan hidangan yang lengkap seperti yang disarankan mengikut piramid makanan dan anak tersebut tiada masalah kesihatan yang lain, graf pertumbuhan anak pun elok, maka pengambilan suplemen adalah tidak perlu.

Yang menjadi pilihan untuk ibu bapa memberi suplemen kepada anak mereka apabila hidangan yang lengkap tidak dapat dipenuhi oleh anak mereka. Contoh seperti iklan susu membesar kanak-kanak Jenama S*******. Si ibu bertungkus lumus menyiapkan hidangan anaknya dengan sangat menarik sekali dan mematuhi nutrien yang diperlukan,  tetapi si anak memandang ngeri melihat sayuran di dalam pinggannya. Jadi wajarlah si ibu menggantikan menunya dengan susu yang mengandungi nutrien yang lengkap yang ada pada satu-satu hidangan.

Jadi, konsep pengambilan suplemen atau makanan tambahan adalah untuk melengkapkan lompang-lompang nutrien yang tidak dapat dipenuhi. Bukanlah menjadi kewajipan untuk membeli suplemen tetapi mengikut keperluan atau masalah. Ibaratnya, kita makan sayur ulaman tak lengkap jika tiada pelengkap sambal belacan. Umpama kita bersolat wajib, lebih manis ditambah dengan solat sunat.

Jadi, sebagai ibu prihatin jika kita yakin kita mampu memenuhi keperluan nutrien anak kita tunaikanlah. Menjadi kewajipan Ibu-bapa untuk menunaikan hak anak dengan memberi cukup khasiat makanan.

Sempena Promosi Mealshakes masih berlangsung, dengan pembelian 3 canister dapatkan 1 canister dengan percuma!!

Untuk ibu yang resah fikirkan menu untuk anak, jom dapatkan Collagen Powder Beli 6 PERCUMA 1 untuk hilangkan kedutan yang mula terserlah dan lebam bawah mata!!

Bagi anda yang ingin mendapatkan HARGA AHLI Klik CARA JADI AHLI SECARA PERCUMA dan DAFTAR SHAKLEE dengan segera!


 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **

Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:
♥Shaklee ID 964127
♥NOORASMAH KARIM
♥Contact :019-7399253
♥SMS/WhatsApp : 014-2069522
♥FB Page:
Ibusrikandi
Pengedar Vitamin Seremban 
♥Email : nash_gal@yahoo.com

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram