Talasemia: Penyakit yang Diwarisi

Saturday, July 12, 2014

PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN Asma El Kareem | Trusted Independent Distributor | 019-7399253 | 014-2069522Salam Ramadhan..hari ni saya tertarik nak mengupas tentang topik talasemia.

Bila menyebut talasemia teringat Dr Ismail, pensyarah yang sangat dikagumi semasa kuliah di UKM dulu. Ok, berbalik kepada tajuk kita talasemia, ia merupakan penyakit kecacatan darah yang diwarisi. DIWARISI! Talasemia ialah penyakit berkaitan genetik dan boleh diturunkan kepada anak dan generasi seterusnya.

Talasemia ialah kecacatan gen yang menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Mereka yang mempunyai penyakit Talasemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru ke seluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin (Hb) yang rendah (anemia) - Wikipedia


"Talasemia ialah sejenis penyakit baka yang melibatkan sel-sel darah merah. Sel darah merah pesakit talasemia mudah pecah menyebabkan pesakit mengalami kekurangan penyakit darah. Ia adalah penyakit keturunan yang paling kerap ditemui di negara ini dengan 3-5% atau dari 5 dari 100 orang menjadi pembawa penyakit talasemia," terang Pakar Hematologi, Jabatan Pediatrik UKM, Dr. Rahman Jamal.Ini bermakna semua jenis talasemia berpunca daripada keturunan sama ada diwarisi dari ibu atau bapa atau kedua-duanya yang membawa gen atau baka talasemia dalam darah mereka. Oleh sebab ia merupakan gen yang dibawa bermakna talasemia bukan penyakit berjangkit.

Bagaimana seseorang itu berisiko mendapat talasemia?

Jika dua orang pembawa gen talasemia berkahwin antara satu sama lain, kebarangkalian untuk mendapat anak penghidap talasemia ialah 25% ataupun satu daripada empat peluang setiap genetik ibu atau bapa. Manakala 50% atau dua daripada empat peluang tadi pula untuk mendapat anak sebagai pembawa talasemia sama seperti ibu dan ayah mereka. Walau bagaimanapun, peluang untuk mendapat anak yang normal dan bebas talasemia ialah 25% atau satu daripada empat peluang untuk mewarisi gen normal daripada ibu bapanya.

Jenis-jenis talasemia:

Terdapat 2 jenis Talasemia yang utama iaitu:

1) Talasemia Alfa

Kumpulan ini disebabkan oleh kegagalan penghasilan rantai globin alfa. Penghasilan rantai globin alfa dikawal oleh 4 gen. Oleh yang demikian terdapat 4 jenis Talasemia Alfa berdasarkan kepada bilangan gen tidak normal yang hadir;

a) Ketidaknormalan pada satu gen 

- pembawa Sihat dan tidak mengalami Anemia.

b) Ketidaknormalan pada dua gen

 - alpha thalassaemia trait Sihat dan mungkin mengidap Anemia yang sederhana dengan ketidaknormalan sel darah merah

c) Ketidaknormalan pada tiga gen

 - penyakit Hemoglobin H Tahap keterukannya pelbagai. Sesetengah tidak menunjukkan ketidakupayaan, sementara yang lain mengidap Anemia yang dicetukan oleh infeksi dan dadah tertentu.

d) Ketidaknormalan pada semua gen

 - Hydrops Fetalis Mengakibatkan kematian fetus sebelum kelahiran.

Ketidaknormalan yang dinyatakan diatas adalah bersifat hereditori terutamanya bagi 2 kumpulan yang pertama yang tidak menunjukkan tanda-tanda tertentu serta tidak disedari oleh pengidap sehinggalah mereka melakukan ujian darah.

2) Talasemia Beta

Kegagalan penghasilan rantai globin beta boleh dibahagikan kepada dua ;

a) Talasemia minor beta

Keadaan heterozigus atau pewarisan gen tak lengkap. Tidak menunjukkan ketidaknormalan fizikal selain mengalami anemia yang ringan. Pada kebanyakan kes, pesakit hanya mengetahui keadaannya selepas pemeriksaan darah atau selepas kelahiran anak.

b) Talasemia major beta

Keadaan homozigus atau pewarisan gen lengkap. Kebiasaannya menunjukkan ketidaknormalan yang teruk. Pengidap biasanya menunjukkan gejala anemia selepas bulan ketiga kelahiran dengan pembesaran hati dan limpa, diikuti dengan perubahan pembentukan tulang dan seringkali mengalami kecacatan tumbesaran. Anemia kebiasaannya menjadi semakin teruk dan memerlukan transfusi darah yang kerap. Keadaan ini mengakibatkan penimbunan ferum yang berlebihan dalam tisu dan boleh mengakibatkan kerosakan fungsi jantung, hati, dan lain-lain organ. Kematian juga boleh berlaku semasa umur remaja.
(sumber: Azmi Jaafar)

Tanda-tanda Talasemia

Pada kebiasaannya, anak- anak pembawa Talasemia kelihatan normal sewaktu dilahirkan. Walau bagaimanapun, mereka akan mulai mengalami masalah anemia yang serius apabila mencapai usia di antara 13 hingga 18 bulan.

 1. Tubuh pucat, lemah dan gelisah.

2. Anemia yang serius sehingga boleh menyebabkan kesukaran untuk bernafas.

3. Perut buncit akibat pembengkakan hati dan limpa.

4. Perubahan pembentukan tulang muka, pipi dan rahang yang tidak normal. 

 

Rawatan Talasemia

  • Rawatan talasemia major biasanya dilakukan melalui pemindahan darah secara tetap. Namun pemindahan darah ini akan mengakibatkan lebihan zat besi. Perkara ini boleh menyebabkan kerosakan kepada organ-organ penting dalam badan seperti jantung, pankreas dan hati dan ia boleh membawa maut.
  • Terapi pengkelatan besi atau "iron chelation" dilakukan kepada pesakit talasemia yang kerap menjalani pemindahan darah. Terapi ini dilakukan melalui suntikan atau pengambilan secara oral Desferal setiap hari.
  • Pembedahan sum-sum tulang, kaedah ini dilakukan jika benar-benar serius. Bagi mengurangkan risiko, pemindahan sum-sum yang terbaik adalah di kalangan adik-beradik atau keluarga terdekat.

Sebenarnya tiada rawatan khusus bagi pesakit talasemia ini. Namun, disebabkan ia merupakan penyakit warisan, langkah yang sebaik-baiknya diambil ialah pada peringkat awal sebelum perkahwinan.
Bagi pasangan yang ingin mendirikan rumahtangga, bukan sahaja ujian saringan HIV perlu dilakukan tetapi ujian saringan talasemia juga perlu dilaksanakan. Bukan tujuan untuk menakutkan tetapi kita perlu bersedia dengan sebarang kemungkinan. Andai ada rezeki dikurniakan zuriat pasti semua orang inginkan zuriat yang sihat-sihat. Talasemia boleh diwarisi. Jika salah seorang ialah pembawa, mungkin zuriat yang bakal lahir hanya berisiko mempunyai talasemia trait. 
Namun, kebarangkalian untuk mendapat zuriat yang mendapat talasemia major tetap ada sekiranya kedua-dua pasangan ialah pembawa gen talasemia itu.Oleh sebab itu, adalah dicadangkan agar pasangan yang mempunyai gen pembawa dan ingin meneruskan perkahwinan perlu didedahkan dengan maklumat yang jelas tentang talasemia dan rawatan yang perlu diharungi sepanjang hayat sekiranya kelak mereka ingin mempunyai anak.*  Individu yang mempunyai talasemia sangat tidak digalakkan untuk mengambil suplemen yang mengandungi zat besi. Zat besi yang tinggi tidak membantu meningkatkan hemoglobin mereka bahkan boleh membawa mudarat.* Vita Lea dan Alfalfa tidak digalakkan diambil oleh pesakit Talasemia. 

Cadangan suplemen yang harus diambil ialah:

Vitamin B Complex
- membantu meningkatkan tenaga
- diperlukan untuk membina sel darah merah

Vitamin E
- bertindak sebagai antioksidan yang membantu melindungi sel darah merah.

Ostematrix (lengkap dengan Magnesium dan vitamin D)
- membantu meningkatkan tenaga 

Energising Soy Protein (ESP)
- kaya dengan 9 asid amino untuk membantu dalam pembinaan sel-sel baru dalam tubuh termasuk sel darah merah 
- sebagai sumber bekalan tenaga atau

Vivix
- Vivix cukup baik untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.

Baca Testimoni penghidap Talasemia trait yang mengamalkan Vivix
Nak beli set Talasemia sendiri
Nak beli Vivix untuk TalasemiaBagi anda yang ingin mendapatkan HARGA AHLI
Klik CARA JADI AHLI SECARA PERCUMA dan DAFTAR SHAKLEE dengan segera! ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **


Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:
♥Shaklee ID 964127
♥NOORASMAH KARIM
♥Contact :019-7399253
♥SMS/WhatsApp : 014-2069522
♥FB Page:
Ibusrikandi
Pengedar Vitamin Seremban
♥Email : nash_gal@yahoo.com

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram