Berganda Letih Dalam Berpuasa

Sunday, June 29, 2014

Asma El Kareem | Trusted Independent Distributor | 019-7399253 | 014-2069522

Salam Ramadhan..bersyukur kerana masih diberi kesempatan untuk sampai ke Ramadhan kali ini. Semoga peluang yang diberikan oleh Allah tidak disia-siakan untuk kita sama-sama meningkatkan amalan kita.

Puasa bermaksud menahan diri dari lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

Kita diseru untuk melewatkan waktu bersahur dan menyegerakan waktu berbuka. Makanya, pada waktu siang hari tenaga yang kita peroleh daripada makan sahur sahaja. Walaupun begitu, ada yang hanya bertahan sehingga setengah hari sahaja kerana menjelang tengahari hingga sebelum waktu berbuka ramai juga yang merasakan tiada tenaga lagi.

Ini merupakan perkara yang normal kerana ketika puasa ketika kurang makan. Maka, penyimpanan makanan dalam tubuh juga berkurangan.  Berbeza dengan hari- hari biasa,  kita mungkin makan tiga hingga lima kali.

Selain itu, jenis makanan juga diambil kira sebagai sebab letih berpuasa. Makanan berlemak yang diambil semasa sahur menyebabkan rasa letih kerana penyerapannya berlaku dengan kadar yang perlahan disebabkan metabolisme yang rendah.

Walaupun begitu, jangan sampai tidak mengambil langsung lemak dalam makanan kerana ia merupakan sumber makanan yang tahan lama dalam badan.

Jadi, pastikan hidangan sahur anda mengandungi semua zat yang seimbang seperti protein, karbohidrat,  vitamin dan lain-lain seperti dalam piramid makanan.

Cadangan suplemen Shaklee untuk anda kekal bertenaga dan cergas sepanjang Ramadhan :
Mighty 3 Gems Nak beli Set Puasa Mighty 3 Gems

Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:
♥Shaklee ID 964127
♥NOORASMAH KARIM
♥Contact :019-7399253
♥SMS/WhatsApp : 014-2069522
♥FB Page:
Ibusrikandi
Pengedar Vitamin Seremban
♥Email : nash_gal@yahoo.com

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram