Resipi Tradisional merawat Hipertensi

Wednesday, May 14, 2014

TAK salah kan kalau kita imbas kembali zaman nenek moyang kita dalam kaedah perubatan pada masa dahulu. Kini kaedah tersebut dipanggil kaedah rawatan alternatif dan digunakan sehingga kini sebelum seseorang pesakit itu mendapat rawatan yang lebih baik.

Sebelum ibu nak kongsi resipi jus sihat, nak berkongsi sedikit khasiat beberapa buahan dan sayuran /herba kepada kesihatan.

Epal
- Kaya dengan magnesium, potassium, zat besi dan silikon membantu melancarkan sistem pencernaan. Mengandungi Vitamin A,B dan C. Rasa masam epal terkenal sebagai zat pembersih tubuh.Belimbing 
- Merupakan sumber vitamin C yang baik dan bertindak sebagai antioksidan.  Belimbing masyhur sebagai alternatif untuk rawatan hipertensi.

Brokoli
- Dikenali sebagai sayuran antikanser dan dapat mengurangkan berat badan dan darah tinggi.

Seleri 
- Kaya dengan serat dan nilai kalori yang rendah. Selain itu, seleri melarutkan kalsium dalam tubuh yang kerap menyebabkan jaringan sendi dalam arteri menjadi keras. 

Sebelum kita nak sediakan minuman yang berkhasiat ini pastikan kita membersihkan dengan Basic H. Pastikan juga ada mesin pengisar yang bersih supaya jus yang dihasilkan lebih halus.

Jus 1
Bahan-bahan : 2 biji Brokoli,  250g lobak merah dan kobis secukupnya.
Cara-cara: Kisar  ketiga-tiga bahan sehingga membentuk secawan jus.
Minum sekali sehari pada waktu pagi.

Jus 2
Bahan-bahan : 5 biji buah tomato masak, 5 batang seleri dan limau sebagai perisa.
Cara-cara: Bahan- bahan tersebut dicampur dan dikisar sekali hingga menjadi segelas jus.
Minum setiap pagi.

Resipi ni khusus bagi mereka yang rajin dan suka amalkan petua tradisional. Namun, bagi mereka yang on the go pilihan semulajadi selepas ubat doktor ialah suplemen. Jenama yang disyorkan semestinya Shaklee VivixUntuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:
Shaklee Independent Distributor
964127
NOORASMAH KARIM
019-7399253/014-2069522 (SMS/WhatsApp)
FB Page: Ibusrikandi
nash_gal@yahoo.com

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram