Kencing Manis dan Shaklee

Sunday, April 27, 2014

 Populasi rakyat Malaysia kini mencecah 30 juta dan 3.6 juta orang mempunyai risiko kepada penyakit kencing manis.

Nisbah 1:5 menunjukkan dalam setiap kumpulan 5 orang sekurang-kurangnya seorang akan menghidapi penyakit kencing manis. Statistik menunjukkan bahawa kadar penyakit ini meningkat kepada 40% dalam tempoh 10 tahun.

Diabetes ialah keadaan di mana glukosa (gula) dalam darah menjadi terlalu tinggi.

Makanan yang kita makan akan diproses ke dalam tubuh untuk ditukarkan kepada tenaga dalam bentuk glukosa. Glukosa diangkut ke dalam sel-sel tubuh melalui salur darah. Pankreas merembeskan insulin untuk menyerap glukosa ke dalam tubuh.

Bagaimana tubuh kita mengekalkan paras gula dalam darah pada bacaan normal?
Insulin merupakan sejenis hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Insulin akan bertindak seperti kunci yang akan membenarkan gula masuk ke dalam sel.


Rawatan lazim untuk diabetis ialah melalui:
1. Kaedah perubatan yang kita ketahui banyak kesan sampingan kerana kebanyakan ubat mengandungi bahan kimia sintetik. (Cuba bayangkan tempoh untuk dihadamkan dalam tubuh kita dan kesannya??).

 2. Kaedah suntikan insulin


Bagaimana Vivix bertindak untuk mengawal paras gula?Dalam Vivix terdapat ramuan yang dipanggil resveratrol yang ada pada buah anggur muscadine dan Knotweed Jepun. (bahan lain dalam Vivix ialah purple carrot dan elderberry)


Resveratrol ialah satu jenis phenol semulajadi yang wujud di dalam tumbuhan anggur terutamanya jenis muskat dan anggur kulit merah serta Knotweed Jepun.

Cara resveratrol mengawal kandungan gula melalui 2 mekanisma:

1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin.
Rintangan insulin adalah satu daripada faktor penyumbang utama diabetes. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh memberhentikan diabetes.

Apabila tubuh kita hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan keluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal aras gula dalam darah. Jadi resveratrol pula mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin oleh itu mengurangkan amaun insulin yang diperlukan untuk mengawal aras gula darah.

1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin:

Rintangan insulin adalah satu daripada faktor penyumbang utama diabetes/kencing manis. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh memberhentikan diabetes/kencing manis.
Apabila tubuh kita hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal aras gula dalam darah. Jadi resveratrol pula mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin oleh itu mengurangkan amaun insulin yang diperlukan untuk mengawal aras gula dalam darah.

2. Mengaktifkan enzim yang sangat berkuasa dalam tubuh kita.

Untuk mencegah atau menyembuhkan diabetes/kencing manis, satu enzim iaitu dikenali sebagai enzim SIRT1 mestilah diaktifkan yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan enzim.


Hanya sesudu teh Vivix sehari untuk mengawal glukosa anda.
Untuk sebarang pertanyaan/konsultasi dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:

NOORASMAH KARIM
019-7399253

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram