Protein Soya- Fakta dan Mitos

Friday, January 03, 2014Ramai yang gusar tentang pengambilan soya dalam diet harian mereka terutama kaum lelaki dan tidak ketinggalan juga wanita yang serius menjaga kesihatan mereka. Banyak pendapat negatif tentang keburukan soya namun bergantung pada keadaan.

Jom baca Satu perbualan dengan Dr Brouse seorang ahli biokimia dan pakar pemakanan yang menceritakan perihal soya.

Shaklee telah mengetahui cara untuk memisahkan soya dengan pengekstrakan air sejuk selama 30 tahun dan Dr Shaklee adalah salah seorang penyelidik yang paling awal tentang soya di Amerika Syarikat.

Kesan soya pertama kali dikaji pada burung yang menunjukkan mereka mengubah dedaun dan matang pada waktu sangat muda di samping memperlahankan fungsi tiroid. Selepas pemerhatian ini mereka menyedari terdapat ciri anti-tyrosine dalam kacang soya mentah.

Dr Shaklee terpaksa memisahkan protein daripada kacang soya mentah dan meninggalkan enzim yang mengandungi bahan anti-tyrosine .

Satu lagi masalah ialah apabila memasak soya , untuk menyahasli sebatian seperti bahan anti-tiroid, maka susunan semula bahan asid amino dilakukan dalam soya dan ini menyebabkan sebatian tersebut menjadi bahan toksik.
 
Vegetarian Times pernah menyiarkan melalui artikel mereka menasihatkan para pelanggan untuk tidak makan produk soya kerana mengandungi racun. Shaklee telah mengetahui perkara ini terlebih dahulu.

Terdapat proses yang dikenali sebagai
reaksi " Mallard " iaitu setiap kali anda memasak makanan ia akan dinyahasli dan mengubah kepada sesuatu yang berbeza. Itulah sebabnya orang Cina akan mengambil tauhu, yang merupakan ekstrak air dadih soya, dimasak dan dimakan segera, sebelum bahan tersebut dinyahasli atau berubah.

Oleh sebab itu, orang Cina lebih gemar memasak terutamanya soya dan terus makan. Jika disimpan, struktur dan rasanya akan berubah.

Dr Shaklee juga tahu. Dengan menggunakan teknik pengekstrakan air sejuk , anda akan mendapat yang terbaik daripada soya dan semua perkara yang positif seperti fitoestrogen yang menghalang kanser payudara dan kanser prostat pada lelaki.

Terdapat lebih daripada 1500 kajian menunjukkan kebaikan soya dan hanya 12 hingga 20 kajian menghasilkan keputusan negatif yang menunjukkan bahawa apabila soya diubah dan mengalami penyahaslian hasil akhirnya ialah bahan tidak berguna. Dr Shaklee tahu perbezaan ini.

Shaklee membuat kajian terlebih dahulu sebelum orang mula bercakap tentang ini. Anda boleh pergi di internet dan mendapatkan sebuah artikel yang ditulis oleh Chris Jenson tentang kesan-kesan anti- tiroid soya .

Senarai Semak Kawalan Kualiti soya

Jangan membeli serbuk soya dan mengharapkan kesan kesihatan yang positif melainkan jika anda tahu bahawa yang berikut " TUJUH KEPERLUAN " kawalan kualiti telah dipenuhi oleh pengilang :

1.___ Biji mesti ditanam secara organik

2. ___ Biji TIDAK BOLEH genetik

3. ___ Setiap kelompok mesti diperiksa untuk mengesahkan bahawa ia mengandungi 9 asid amino penting

4 ___ Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan isolat soya , kepingan soya dihancurkan mesti  dibasuh dengan
air (bukan cucian alkohol)

5. ___ Bahan anti-tiroid/anti-tumbesaran MESTI dikeluarkan

6 ___ Proses ini mestilah tanpa haba

7. ___ Isolat soya mesti mempunyai kalsium tambahan (apabila minyak dikeluarkan ia menjadi berasid - apabila kalsium ditambah ia menjadikannya neutral semula )

Penjelasan berikut akan membantu anda untuk mengelakkan kekeliruan.

a) Adakah kacang soya ditanam secara organik ? ..... kajian telah menunjukkan penurunan tahap nutrien makanan dan peningkatan paras nitrat dalam tanaman secara kimia, berbanding dengan tanaman organik.

b) Terdapat kaitan antara pengambilan nitrat & KANSER ! Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui bahawa racun perosak, racun kulat
dan racun herba tidak digunakan semasa proses yang tumbesaran.

c) Adakah kacang soya genetik ? ..... kacang soya kejuruteraan genetik adalah jauh lebih murah kosnya, dan kebanyakan syarikat produk soya mencari jalan untuk menjimatkan wang.
 
d) Adakah serbuk kacang soya anda mengandungi SEMUA daripada sembilan asid amino penting? ....... Salah satu ciri yang paling berharga kacang soya adalah bahawa ia adalah protein yang lengkap dan memberi SEMUA sembilan asid amino penting. Tubuh sangat memerlukan zat ini dalam sehari untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim. WALAU BAGAIMANAPUN tidak semua kacang soya adalah sama. Kualiti dan kandungan asid amino akan berbeza-beza berdasarkan keadaan tanah, dan tumbesaran dan keadaan penuaian.

Jika satu asid amino penting yang hilang , sistem imun akan mengalami 30% penekanan dan banyak fungsi badan yang penting ditangguhkan atau dihentikan. Oleh itu, adalah penting bahawa setiap kelompok kacang soya diperiksa untuk kandungan asid amino jika kita mahu bergantung kepada isolat soya yang menyediakan bekalan yang DIJAMIN cukup sembilan asid amino penting.

e) Adakah kepingan soya dihancurkan dibasuh di dalam alkohol atau air? Cucian alkohol memusnahkan kandungan isoflavon sehingga 88 %! Isoflavon mengurangkan risiko kanser payudara, prostat, paru-paru dan usus kanser! Isoflavon juga bermanfaat dalam mengimbangi
hormon dan meningkatkan jisim tulang.

f) Adakah " anti- tiroid ", " anti - tumbesaran " bahan dalam soya mentah dikeluarkan? Orang Timur telah makan soya selama bertahun-tahun mengetahui bahawa soya mentah mengandungi sebatian "anti- tumbesaran" dan "anti -tyrosine " .

Kekurangan tyrosine akan menyebabkan tekanan darah yang rendah, suhu badan yang rendah, dan sindrom kaki resah . Oleh itu, orang Timur sentiasa memasak soya mereka secara ringkas untuk menyahaktifkan bahan " anti-tyrosine/anti-growth ".

Shaklee telah mereka proses pengekstrakan untuk membuang bahan ini dengan penyimpanan soya dalam bentuk yang mentah bagi mengekalkan tahap tertinggi AMINO ASID dan isoflavon yang amat sensitif kepada haba.

g) Adakah kacang soya anda mentah atau dipanaskan ?

Asid amino adalah sangat sensitif kepada haba. Dalam beberapa kajian , protein yang dimasak telah menunjukkan kemusnahan sehingga 50 % beberapa Asid Amino . Jika seorang individu secara konsisten menggunakan diet yang kurang semu asid amino penting , perkembangan otak, fungsi hormon dan pembentukan tisu tubuh boleh terjejas.
 
h) Adakah KALSIUM telah dicampurkan dengan serbuk soya anda?

Beberapa laporan negatif tentang soya mengatakan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan menyebabkan kekurangan jisim tulang. Hal ini kerana kalsium diambil daripada tulang !

Kacang soya mentah adalah makanan NEUTRAL,tidak berasid atau beralkali . Walau bagaimanapun  penyingkiran minyak kacang soya (penting supaya serbuk soya tidak tengik dengan cepat) menyebabkan serbuk sangat berasid. Oleh itu, kalsium yang mencukupi (yang sangat beralkali ) perlu ditambah untuk menjadikan serbuk soya menjadi neutral semula, jika tidak ia boleh menyebabkan masalah yang dinyatakan di atas. Banyak pengeluar serbuk protein tidak menambah kalsium yang cukup.
 
 i) Adakah kacang soya menyebabkan kanser?

Ia adalah benar bahawa
soya terlalu matang adalah karsinogenik. Apabila soya melalui suhu tinggi, wap bertekanan tinggi yang dipanggil "protein sayuran bertekstur (textured vegetable protein)" - TVP. Bentuk pemprosesan ini menyebabkan soya " pengganti daging" karsinogenik atau penyebab kanser. TVP digunakan pada sosej soya dan burger soya. Ini harus dielakkan .

  j) Kacang soya panggang ?

Kacang soya tinggi dengan lemak tumbuhan. Jika kacang soya dipanggang untuk dimakan, haba akan mengubah lemak menjadikannya asid trans- lemak, yang menyebabkan kanser dan penyakit jantung. Kacang soya panggang yang disimpan menyebabkan kandungan minyak menjadi lebih tengik dan karsinogenik. ELAKKAN kacang soya panggang.

j) Tetapi saya pernah mendengar bahawa protein soya adalah berat pada buah pinggang !

Protein haiwan adalah jauh lebih sukar untuk dicerna daripada protein sayur-sayuran. Ramai orang mempunyai masalah pencernaan, jadi protein tidak dapat dihadam dengan sempurna dan membebankan buah pinggang. Protein serbuk berada dalam keadaan yang telah dicerna dan sumber protein yang TERBAIK! Protein penting untuk kehidupan. Bagaimanapun protein yang BERLEBIHAN membebankan pada buah pinggang. Sekiranya seseorang mengambil lebih daripada 2 gram protein bagi setiap paun berat badan setiap hari, DAN tidak mengambil karbohidrat yang mencukupi boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.

k ) Tetapi saya mempunyai kanser payudara, dan saya telah diberitahu saya tidak boleh mengambil soya!

Ia adalah benar bahawa soya adalah fito-estrogen bermaksud ia mengandungi bahan-bahan yang mempunyai komponen hormon. Walau bagaimanapun kekuatan estrogen soya adalah 1/1000 kali lemah berbanding estrogen tubuh. Oleh itu, sistem pencernaan tubuh memerlukannya melalui kualiti yang dikawal serbuk soya mentah, kerana estrogen yang lebih lemah akan menghalang tapak reseptor estrogen daripada menerima sendiri estrogen tubuh yang lebih kuat dan oleh itu memberi perlindungan daripada kanser.

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram