Adakah vitamin sintetik sama dengan vitamin asli??

Wednesday, January 01, 2014Adakah vitamin sintetik sama dengan vitamin asli?

Kebanyakan syarikat pengeluar suplemen akan menyatakan bahawa tiada sebarang perbezaan antara vitamin asli dan sintetik. Namun, menurut penyelidikan yang diterbitkan oleh US National Library of Medicine, ia jelas menunjukkan bahawa sifat-sifat pencegahan kanser semula jadi vitamin A tidak boleh ditiru dengan sintetik vitamin A. Dan satu kajian di University of South Florida mengaitkan sintetik vitamin A kepada peningkatan dalam risiko kanser paru-paru di kalangan perokok.

Menurut sumber, vitamin sintetik boleh merangsang metabolisme sel namun tidak dapat menggantikan komponen sel yang mempunyai unsur-unsur yang lebih unggul dan paling berkualiti.
Akibatnya, sel akan musnah. Secara alami vitamin dipakejkan ke dalam kumpulan. Vitamin bekerja bersama-sama untuk penyerapan yang lebih baik . Oleh sebab itu, badan bertindak balas kepada vitamin asing(sintetik) dengan cara yang sama ia bertindak balas kepada toksin . "

Apabila anda melihat asid askorbik sintetik anda akan melihat bulatan sepusat  tetapi dalam vitamin semula jadi anda akan melihat " Life Force " atau penyebaran dari pusat.

 

Asli vs sintetik

Tahukah anda bahawa 93 % daripada multivitamin di pasaran mengandungi sintetik vitamin A???

Mengapa?? Semuanya berkisar pada satu perkataan-->> WANG.  Secara purata, satu sumber semula jadi Vitamin A adalah lebih kurang 3 kali lebih mahal daripada Vitamin A sintetik. Oleh sebab itu, kebanyakan syarikat pengeluar vitamin tidak mampu untuk menggunakan sumber vitamin semula jadi kerana lebih mahal dan akan meningkatkan kos produk mereka.
 
Jadilah pengguna yang Bijak dan pilihlah vitamin yang mengandungi bahan semulajadi sahaja.
Panduan membezakan vitamin semula jadi atau sintetik dengan melihat keterangan vitamin pada label (Supplement Facts) sebagai contoh beta karotena yang ditukarkan kepada vitamin A.

Pada label, bentuk semula jadi beta- karotena boleh dikenal pasti oleh ungkapan-ungkapan berikut:
#sebagai beta-karotena semulajadi
#dari karotenoid campuran asli
#dari sumber tumbuhan

Sekiranya vitamin sintetik, ia dilabel sebagai:
*beta-karotena
*palmitat
*asetat
 
dan banyak contoh lain lagi yang perlu kita teliti sebelum membeli vitamin.

Walaupun para saintis telah berjaya menghasilkan vitamin sintetik namun ia tetap tidak dapat mengatasi kekuasaan Pencipta yang Agung. Vitamin semulajadi tetap mempunyai keupayaaan menyerap lebih baik oleh tubuh berbanding vitamin sintetik.


SHAKLEE JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Shaklee telah menghasilkan produk semulajadi yang sangat baik dan berkesan selama lebih 50 tahun. Produk yang dihasilkan berdasarkan sains dan mempunyai lebih 100 ujian klinikal yang telah diterbitkan dalam jurnal-jurnal profesional .

"changing brands can change your life"

Asma el Kareem
SID 964127
019-7399253/014-2069522

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram