Omega Guard Membantu Menurunkan Berat Badan

Tuesday, December 03, 2013

Omega Guard Shaklee Membantu Menurunkan Berat Badan

Pada artikel yang lalu telah dijelaskan serba sedikit tentang Omega 3 dan sumbernya (KLIK DI SINI)
Artikel kali ini mengupas tentang salah satu kebaikan Omega dalam membantu menurunkan berat badan. Pasti kakak-kakak dan abang-abang suka nak baca!!!

Bagaimana omega 3 dapat membantu menurunkan berat badan??
Omega 3 membantu menurunkan berat badan kerana asid lemak ini mengawalatur selera makan.

Oleh sebab asid lemak ini merupakan asid lemak perlu, maka ia tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan diperoleh dari sumber makanan atau suplemen. 

Menurut kajian ahli sains pada 2008, Omega 3 mampu meningkatkan rasa kenyang bagi individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Dapatan kajian tersebut melaporkan bahawa peserta yang mempunyai tahap omega 3 yang tinggi mempunyai tahap kelaparan yang rendah.

Mekanisme yang  dijalankan oleh omega 3 ini menerusi tindakannya menyekat selera makan ke atas paras leptin iaitu sejenis hormon yang mempengaruhi selera makan. Semakin meningkat pengambilan omega 3 semakin rendah paras leptin.

Kandungan omega 3 yang cukup menghalang kegemukan kerana asid lemak ini menghalang tubuh daripada menyimpan lemak. Manakala EPA dan DHA menghalang penghasilan dan pembesaran sel lemak (Ruzickova et al, 2004).

Sebagai panduan memilih suplemen minyak ikan, pilihlah minyak ikan berdasarkan kandungan DHA dan EPA dan bukan berdasarkan kandungan minyak ikannya. Laporan kajian Parra (2008) menyatakan bahawa pengambilan omega 3 melebihi 1300mg merendahkan rasa lapar berbanding dengan orang yang mengambil omega 3 kurang dari 260mg sehari. Namun, anda tidak digalakkan untuk mengambil minyak ikan melebihi 3g yang akan meningkatkan risiko pendarahan dan merendahkan rangsangan sistem imun.

Sumber

Bersederhana itu lebih baik!!

Jadi, anda sebagai individu bijak, bertindak bijak dengan memilih OMEGA GUARD SHAKLEE!

Bulan ini ada promosi besar-besaran OMEGA GUARD!!

  

 

Asma el Kareem
SID 964127
0197399253/0142069522
nash_gal@yahoo.com


 

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram