Omega 3 Membantu Mencegah Kanser

Wednesday, December 04, 2013

Assalamualaikum...entri kali ni nak sambung lagi kebaikan Omega 3 yang lain. Kalau artikel sebelum ni menyentuh tentang nak kurus (KLIK SINI) yang ni pulak nak sentuh tentang kanser dan kaitannya dengan Omega 3.


Menurut hasil kajian ke atas sekumpulan orang yang mengambil minyak ikan dalam diet mereka berjaya mengurangkan kuantiti karsinogen yang berkaitan dengan kanser usus. Pengambilan omega 3 (EPA dan DHA) pada kadar tertentu dilihat dapat memperlahankan kadar pertumbuhan kanser kepada pesakit di tahap awal.


Ada juga kajian yang menunjukkan bahawa omega 3 membantu mengekalkan kesihatan tisu payudara lantas mencegah kanser payudara. Wanita yang mengamalkan pengambilan omega 3 menunjukkan risiko kematian yang rendah daripada kanser payudara. Tambahan lagi, pengambilan omega 3 bersama nutrien lain seperti CoQ10, vitamin C, Vitamin E dan vitamin A sangat penting dalam rawatan dan pencegahan kanser payudara.

 Omega 3 iaitu DHA dan EPA telah dibuktikan berjaya merencat pertumbuhan kanser prostat pada haiwan. Kajian populasi menunjukkan diet rendah lemak dengan gabungan minyak ikan boleh menghalang pembentukan kanser prostat.

Maka boleh dismpulkan sedikit di sini bahawa dengan pengambilan omega 3 dapat membantu mencegah pembentukan sel kanser. Gabungan pengambilan omega 3 dengan antioksidan (Vitamin A, C, dan E) adalah lebih baik dalam hal ini.

Sumber
Sumber2
Cegah dari sekarang. Pelaburan sekarang untuk kesihatan masa depan yang cerah.
Anda boleh mendapatkan Omega Guard pada harga yang eksklusif dan pelbagai tawaran yang menarik!

Asma El Kareem
SID 964127
0197399253/0142069522
nash_gal@yahoo.com

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram