Mengenali Arthitritis

Sunday, December 22, 2013

Mengenali Arthitritis

Hampir 21 juta orang dewasa di Amerika Syarikat sahaja mengalami artritis. Artritis adalah punca yang paling biasa penyebab kekurang upayaan, mengehadkan apa yang orang dewasa yang sihat  mampu lakukan. Seseorang yang mengalami keadaan ini tidak perlu menghabiskan kehidupan mereka di pejabat doktor. Terdapat banyak ubat semula jadi untuk membantu dengan sakit artritis dan keradangan.

Punca artritis Terdapat dua jenis artritis yang biasa. Artritis reumatoid dan osteoartritis adalah disebabkan oleh kehausan tulang rawan antara sendi. Dalam beberapa kes, badan menyerang dirinya dan boleh membawa kepada penyakit-penyakit lain dan menyakitkan keadaan sendi dan otot. Salah satu sebab yang paling biasa adalah keradangan.  Suplemen Shaklee -Advance Joint Health Tablet-AJHT mengandungi 3 elemen utama yang berupaya mengurangkan ketidakselesaan sendi iaitu ekstrak boswella,ekstrak jagung dan vitamin C

Bagaimana komponen ini meningkatkan keselesaan sendi?

Ekstrak boswella
Boswella merupakan gam resin dari pokok Boswella serrata. Ekstrak boswella mengandungi bahan aktif yang dipanggil asid boswelik atau asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik-AKBA).Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkaitrapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding dengan AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaaan sendi yang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Dalam perubatan ayurvedik, Boswellia digunakan untuk merawat osteoarthiritis & rheumathoid arthirithis

 

Ekstrak jagung 

Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glucosamine yang merupakan gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendon dan ligament. Ekstrak jagung membantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.


Secara tidak langsung , Glukosamina yang terdapat dalam ekstrak jagung berfungsi untuk membekalkan pelincir dan membekalkan kusyen antara sendi-sendi.

Vitamin C

Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 100% Vitamin C kerana ia merupakan nutrien penting yang diperlukan bagi sintesis kolagen. Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Mineral-mineral lain seperti mineral surih zinc, copper (kuprum/ tembaga) dan mangan merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzim yang membina kolagen dan glukosaminoglikan.

Penting untuk mengetahui bahawa AJHT ini hanya mengandungi ramuan semulajadi dalam membantu mengatasi arthritis dan sakit sendi yang lain.

 

You Might Also Like

0 comments

Apa Kata Anda

Instagram